Nacionalni park Kozara

"Krajiška ljepotica" – istinsko prirodno blago
 

Uživajte u nacionalnom parku

Kozara ili u narodu poznata kao „Krajiška ljepotica“ je mjesto gdje možete punim plućima uživati u izvanrednom ambijentu kozaračkih šuma, baveći se raznim aktivnostima, planinarenjem, biciklizmom, sportskim penjanjem i skijanjem što čini boravak na Kozari potpunim.

Doživite ljubav na prvi pogled


Pješačke staze pružaju izvrsnu priliku da upoznate ovu prelijepu planinu i usput uživate u njenim slikovitim pejsažima. Središnjim dijelom Nacionalnog parka „Kozara“ dominira plato Mrakovice, gdje se održavaju kulturne manifestacije i okuplja veliki broj posjetitelja nacionalnog parka. Koje god godišnje doba da je u pitanju, Kozara uvijek nudi nešto posebno.

S proljećem ozelene i ožive gusti šumski kompleksi, ljeti svježi vazduh, jesen očarava svojim bojama, a zimi snježni pokrivač omogućava uživanje u čarima zimskih sportova. Ono što Nacionalni park „Kozara“ čini posebnim jeste prirodne vrijednosti, reljef ovog područja je veoma dinamičan sa izraženim vrhovima, grebenima, padinama, uvalama, koji pokriveni šumama čine prekrasne pejsaže.


Pored gustih kompleksa listopadnih šuma, Kozara se ističe i zbog raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta. U cilju očuvanja i zaštite kulturnih – historijskih i prirodnih vrijednosti, centralni dio Kozare, proglašen je nacionalnim parkom 1967. godine.
Posjetite Kozaru i doživite čuvenu ljubav na prvi pogled!


Želite naučiti skijati?Ako želite da naučite da skijate, možete se upisati u besplatnu školu skijanja. U blizini hotela u Nacionalnom parku Kozara nalazi se avanturistički park koji nudi potpuno nove turističke sadržaje, savršeno mjesto za cijelu porodicu. Također, ljubitelji planinarenja imaju priliku uživati u planinarskoj stazi Mrakovica.

Šta više poželjeti, osim dobrog menija, odličnih voćnih rakija, udobnog smještaja i outdoor turizma, koji pruža nezaboravno iskustvo i nezaboravan odmor za dušu i tijelo.

Uživajte u predivnom ambijentuOno što Nacionalni park „Kozara“ čini posebnim jeste prirodne vrijednosti, reljef ovog područja je veoma dinamičan sa izraženim vrhovima, grebenima, padinama, uvalama, koji pokriveni šumama čine prekrasne pejsaže. Pored gustih kompleksa listopadnih šuma, Kozara se ističe i zbog raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta. U cilju očuvanja i zaštite kulturnih – historijskih i prirodnih vrijednosti, centralni dio Kozare, proglašen je nacionalnim parkom 1967.godine.

Koje god godišnje doba da je u pitanju, Kozara uvijek nudi nešto posebno. S proljećem ozelene i ožive gusti šumski kompleksi, ljeti svježi vazduh, jesen očarava svojim bojama, a zimi snježni pokrivač omogućava uživanje u čarima zimskih sportova.