Nacionalni park Kozara

"Krajiška ljepotica" – istinsko prirodno blago
 

Ljubav na prvi pogled

Kozara ili u narodu poznata kao „Krajiška ljepotica“ je mjesto gdje možete punim plućima uživati u izvanrednom ambijentu kozaračkih šuma, baveći se raznim aktivnostima, planinarenjem, biciklizmom, sportskim penjanjem i skijanjem što čini boravak na Kozari potpunim.

Doživi KOZARU


Želimo da vrijeme koje provedete kod nas zauvijek ostane u vašem sjećanju kao lijepa uspomena. Najveća nagrada za trud koji svakodnevno ulažemo u naš posao biće nam da se ponovo budete naši gosti. Dobrodošli!

Nacionalni park Kozara, jedan od dragulja turističke ponude Bosne i Hercegovine, smješten je u njenom sjeverozapadnom dijelu. Područje kojim Kozara dominira nalazi se između Panonske nizije na sjeveru i visokih Dinarida na jugu. Klima, geografski položaj, vegetacija i konfiguracija zemljišta izdvajaju ovo područje kao najinteresantnije u cijelom planinskom dijelu BiH.


Na samom centralnom dijelu planine, vazdušne banje jedinstvene u Evropi, nalazi se hotel BIjele Vode. Samo 12 kilometara udaljen je od magistralnog puta Banja Luka – Prijedor, a moderan asfaltni put prolazi kroz stoljetne šume i nezaboravan planinski pejzaž. Od međunarodnog aerodroma Mahovljani udaljen je 65, a od granice sa Evropskom unijom oko 60 km.


Turizam
Kozara – Planina vitalnostiJaki uticaji sredozemne i panonske, a na vrhu planine Kozare i alpske klime, čine ovo mjesto izuzetno atraktivnim za sve vidove turizma. Idealna nadmorska visina pomoći će vam u održavanju fizičke kondicije, dobrog zdravstvenog i psihičkog stanja. Pored istorijskih sadržaja, ovo mjesto obiluje prirodnim, kulturnim i arheološkim nasljeđem.

U neposrednoj blizini hotela izgrađene su moderne skijaške staze, sa svim pratećim sadržajima i uspinjačama. Čari zimskih sportova ovdje jednako doživljavaju sve generacije, od profesionalnih sportista, pa do rekreativaca željnih druženja i razonode. Planinarenje, biciklizam, sportsko penjanje, skijanje... su ono što čini boravak na Kozari potpunim i nezaboravnim.

Aktivni odmorSavremenom čovjeku svakodnevnica nameće sve više obaveza i sve manje slobodnog vremena.
U takvoj svakodnevnici prisutne su mnoge stresne situacije, koje još više doprinose umoru, stresu i nezadovoljstvu. Zato najveća svjetska imena u oblasti medicine preporučuju aktivni odmor kao jedan od najefikasnijih načina za uklanjanje nagomilanog umora i stresa. To je skup aktivnosti koje se sprovode u područjima udaljenim od gradske gužve, buke, zagađenja i drugih negativnih pratilaca savremenog življenja. Kozara je idealna za takve aktivnosti.

Kozara svojom ljepotom u sva godišnja doba ostavlja na posjetioce nesvakidašnji osjećaj opuštenosti i ushićenosti u isti mah. Priroda je na ovom mjestu pokazala svu svoju ljepotu, raskoš i izdašnost. Posmatrana iz vazduha, Kozara ima oblik vijenca od brežuljaka izbrazdanih vodenim tokovima i dolinama. Oduvijek je bila sposobna da bogatstvom prirode zaokupi pažnju svojih posjetilaca, koji joj se dive i u njoj uživaju. Svi vi ćete poželjeti da pri odlasku sa sobom ponesete makar djelić atmosfere koja vlada na ovom mjestu i da nam se ponovo sa zadovoljstvom vratite.