fbpx
Uncategorized
Odmor na Kozari u motelu Bijele Vode

Između tokova rijeka Save na sjeveru, Vrbasa na istoku, Sane na jugu i Une na zapadu nalazi se planina Kozara.

U narodu je popularno nazvana Krajiškom ljepoticom, zahvaljujući svojim gustim kompleksima listopadnih i crnogoričnih šuma, proplancima, bistrim potocima te bogatstvu flore i faune.

U cilju očuvanja i zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti, središnji dio planine Kozare, proglašen je nacionalnim parkom 1967. godine.   

Nacionalnim parkom Kozara dominira memorijalna zona Mrkavoca na čijem platou se često održavaju kulturne manifestacije i okupljanja.

U neposrednoj blizini Mrakovice smješten je motel Bijele Vode

Ime nosi po istoimenom izvoru pitke vode.

Okruženi borovom šumom, što ga čini idealnim mjestom za odmor na Kozari i “tvojih 5 minuta”.

Smještajni kapaciteti..

Na raspolaganju je 11 udobnih soba opremljenih po najvišim standardima. 

Takođe obezbjedili smo parking mjesto ispred motela za svakoga od vas.

Odmor na Kozari nije potpun bez hrane...

Pored odlične lokacije, u sklopu motela nalazi se i restoran u kojem možete probati nacionalne, ali i  tradicionalne kozarske specijalitete kao što su cicvara, kozarski omač, teletina ispod sača. 

A više o našem restoranu pogledajte ovdje.

Kozarska Cicvara

Kozarski omač

Teletina ispod sača

Aktivnosti na Kozari

  • Šetnja je najbolji način da se upoznaju ljepote Kozare. Dinamičan reljef sa izraženim vrhovima, grebenima i kosama, gusti kompleksi listopadnih i četinarskih šuma, brojni izvori i potoci te slikoviti pejzaži su savršen ambijent za puštanje “mozga na pašu”. Na području  Kozare postoji oko 30 km uređenih i obilježenih pješačkih staza, te oko 300 km markiranih planinarskih staza.
  • Upoznaj Kozaru na biciklu-Za ljubitelje adrenalina i brdskog biciklizma, tu su i dvije MTB biciklističke staze dužine 65 km i 33 km. Staze su obilježene vertikalnom biciklističkom signalizacijom..
  • Istorijski značaj Kozare- Poslije II svjetskog rata planina Kozara postala je čuvena po herojskim borbama. Na Mrakovici, centralnom dijelu Nacionalnog parka Kozara, uređen je Memorijalni kompleks (Spomenik, Memorijalni zid i Muzej), kojim je obilježena čuvena kozaračka epopeja.  Za sve one koji žele saznati više o istoriji ovog kraja na raspolaganju su kustosi Muzeja na Mrakovici. 

Šta gosti misle o nama

Rezerviši svoj odmor