AKTIVNI ODMOR

3 - CopyMALA

PITOMA PLANINA KOZARA
šetnja,  vožnja bicikla,  skijanje . Off Road Quad Avantura – TEAM Building

Planina Kozara nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.  To je niska, ostrvska planina smještena između Panonske nizije na sjeveru i Dinarida na jugu, te omeđena rijekama Savom, Unom i Vrbasom. Iako visina njenih vrhova ne prelazi 1000 m.n.v., Kozara svojom visinom, prostranstvom i ljepotom dominira ovim dijelom BiH. U narodu je poznata kao „Krajiška ljepotica“ zahvaljujući svojim gustim kompleksima listopadnih i četinarskih šuma, proplancima, bistrim potocima te bogatstvu flore i faune. U cilju očuvanja i zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti, centralni dio planine Kozare, površine 3.907,54 ha, proglašen je nacionalnim parkom 1967. godine. Središnjim dijelom Nacionalnog parka “Kozara” dominira plato Mrakovice (806 m.n.v.) na kojem se, zbog njegovih urbanih sadržaja, često održavaju kulturne manifestacije i okuplja veliki broj posjetilaca Nacionalnog parka “Kozara”.

KOZARA AKTIVNI ODMORŠETNJA Pješačenje je najbolji način da se upoznaju ljepote koje je priroda podarila Nacionalnom parku “Kozara”. Dinamičan reljef sa izraženim vrhovima, grebenima i kosama, gusti kompleksi listopadnih i četinarskih šuma, brojni izvori i potoci te slikoviti pejzaži učiniće pješačenje nezaboravnim iskustvom. Na području planine Kozare postoji oko 30 km uređenih i obilježenih pješačkih staza, te oko 300 km markiranih planinarskih staza.

Za ljubitelje adrenalina i brdskog biciklizma, tu su i dvije MTB biciklističke staze dužine 65 km i 33 km. Staze su obilježene vertikalnom biciklističkom signalizacijom.

Za sve ljubitelje zimskih sportova na raspolaganju su dvije ski staze, jedna za malo starije i jedna za najmlađe ljubitelje snježnih radosti. Velika ski staza duga je oko 600 m i pokrivena je ski-liftom kapaciteta 900 skijaša na sat.  Ski staza za djecu dužine je oko 150 m i pokrivena je mini-liftom kapaciteta 450 skijaša na sat.

Poslije II svjetskog rata planina Kozara postala je čuvena po herojskim borbama naroda ovog kraja za slobodu. Na Mrakovici, centralnom dijelu Nacionalnog parka Kozara, uređen je Memorijalni kompleks (Spomenik, Memorijalni zid i Muzej), kojim je obilježena čuvena kozaračka epopeja. Za sve one koji žele saznati više o istoriji ovog kraja na raspolaganju su kustosi Muzeja na Mrakovici. Časovi istorije, uz kazivanja šta se zbilo na Kozari, održavaju se u sklopu Memorijalnog zida.

pjeskeAko ste se umorili od svakodnevnice gradskog života i želite mir i odmor u tišini prirode, onda je Nacionalni park “Kozara” pravo mjesto za Vas. Planinarenje, biciklizam, šetnje u predivnom ambijentu kozaračkih šuma, te vrhunska usluga i ponuda objekata za smještaj, učiniće Vaš boravak na Kozari potpunim. Posjetiocima i ljubiteljima prirode na raspolaganju su hotel “Monument” i pansion “Bijele vode” koji nude smještaj u komfornim sobama, restorane sa bogatom ponudom i ostale pogodnosti i usluge. Za one koji traže drugačiji način smještaja na raspolaganju su bungalovi izgrađeni u karakterističnom planinskom stilu, kao i planinarski domovi “Ljubijski rudar” i “Kotlovača”.

Kako bi se zadovoljile potrebe naših najmlađih posjetilaca, na Mrakovici, u sklopu Memorijalne zone, izgrađena je trim staza za djecu. Trim staza sastoji se od raznih drvenih prepreka postavljenih na travnatu podlogu, te je sigurna za korištenje. Trim staza omogućava djeci različitih uzrasta fizičku aktivnost kroz igru, zabavu i druženje.

Za sve one željne avanture i adrenalina na lokalitetu “Zečiji kamen” uređena je stijena za penjanje. Penjalište “Zečiji kamen” pravi je mamac za ljubitelje slobodnog penjanja. Ovdje svaki penjač može pronaći nešto za svoj užitak. Na penjalištu se nalazi 21 uređen smjer dužine od 10 do 60 m. Uz penjalište se nalaze klupe gdje se možete odmoriti i uživati u predivnom ambijentu Nacionalnog parka “Kozara”.  Za ljubitelje adrenalina ovo je pravo mjesto gdje će tijelo izmoriti do krajnjih granica, a dušu okrijepiti ljepotom prirode i čistim planinskim vazduhom.

Boravak u Nacionalnom parku “Kozara” upotpunjuju i različite sportske i kulturne manifestacije, kao što su “Dani zime na Kozari”, “Pozdrav proljeću”, “Dan borca – 4. juli”, “Ars Kozara”, Likovna kolonija “Sreten Stojanović”, “Književni susreti na Kozari” i “MTB Kozarski maraton”.

Fascinantne prirodne ljepote, koje impresioniraju snagom pojave i bude intenzivne osjećaje sa svojim tajnovitim svijetom, imaju magičnu privlačnost i trajan su izazov ljudskoj znatiželji. Uz golemu privlačnu snagu planinskih vrhova sa atraktivnostima panorama i simbola života i zdravlja – vodu – moguće je uživati i u mozaiku kulturne baštine. To je Kozara, mjesto koje budi emocije i potiče na razmišljanje i zato dođite i sve to doživite, jer u jednom slučajnom susretu rodiće se ljubav na prvi pogled.

Pješačke staze:

1.Pješačka staza Mrakovica (806 m.n.v.)

50 min. pješačenja

Staza je kružnog oblika, dužine 4,4 km. Proteže se na području Mrakovice, oko Memorijalne zone, kroz gustu listopadno-četinarsku šumu. Pored brojnih pitkih izvora, na stazi se mogu vidjeti i hranilišta za srne koje tokom zime ovdje dolaze po hranu.
Duž staze nalaze se odmorišta, te paneli putem kojih možete saznati nešto više o prirodnim i kulturno-istorijskim vrijednostima Nacionalnog parka Kozara.

2. Pješačka staza Mrakovica (806 m.n.v.) – Šupljikovac(652 m) – Gumline (520 m) – Kriva strana (723 m) –   Vinogreč (816 m) – Gola planina (876 m)

2 sata pješačenja u jednom smjeru

Staza kreće sa Mrakovice i vodi do najvišeg vrha Nacionalnog parka Kozara, Gole planine, odakle se pruža izuzetan pogled na okruženje: Prijedorsko polje, ribnjak Saničane, Manjaču, Grmeč i čak susjednu Hrvatsku.
Staza prolazi pored Gumlina, jednog od najljepših predjela Nacionalnog parka Kozara: stijena-vidikovac, pećina te kanjon riječice Starenice, dužine oko 80 m i visine oko 50 m, ostavljaju poseban utisak na posjetioca. Gusti šumski kompleksi, proplanci, pašnjaci kao i brojni izvori pitke, hladne vode, čine doživljaj potpunim.

3. Pješačka staza Mrakovica (806 m) – Gavrin kalem (750 m) – Glavuša (793 m) – Bešića poljana (784 m) – Kozarački kamen (658 m)

2 sata pješačenja u jednom smjeru

Kroz slikovite pejzaže staza Vas vodi do Bešića poljane, gdje se nalazi osmatračnica sa koje možete uživati u pogledu na okolinu.
Dalje, staza nastavlja kroz listopadno-četinarsku šumu sve do Kozaračkog kamena – vidikovca, odakle se pruža izuzetan panoramski pogled na okruženje. Dok budete uživali u prelijepom pogledu i pejzažima, shvatićete koliko je priroda veličanstvena.

4. Zovik, parking (412 m.n.v.) – Zečiji kamen, vodopad (480 m.n.v.) – Jankovića groblje (620 m.nv.) – Jankovića kamen (672 m.n.v.) – Benkovac, igralište (650 m.n.v.) – Benkovac, Oljačino kućište (648 m.n.v.)

50 min. pješačenja u jednom smjeru

Sa glavnog puta ka Mrakovici staza dužine 400 m Vas vodi do lokaliteta  Zečiji kamen. Na ovom lokalitetu se nalazi uređena stijena za penjanje koja ujedno i predstavlja vidikovac sa kojeg možete uživati u pogledu na okruženje. Na pomenutom lokalitetu se nalazi i istoimeni vodopad. Od Zečijeg kamena staza nastavlja kroz bjelogoričnu šumu penjući se na plato pored Jankovića groblja, odakle poprima laganiji karakter. Staza prolazi pored Jankovića kamena, jednog od ljepših vidikovaca u parku, i fudbalskog igrališta na Benkovcu. Staza završava na izletištu Oljačino kućište, gdje je postavljena nadstrešnica sa klupama za odmor.

5. Pješačka staza ka Zečijem kamenu

Sa glavnog puta ka Mrakovici, staza dužine 400 m vodi ka Zečijem kamenu, jednom od najljepših lokaliteta Nacionalnog parka Kozara. Vodopad i stijena-vidikovac predstavljaju posebnu atrakciju koju vrijedi obići.
Za ljubitelje adrenalina na stijeni je uređen 21 smjer za penjanje, visine od 10 do 60 m.

Sve navedene staze su obilježene te ih možete obići bez pratnje vodiča.
Za one koji žele upoznati šire područje Nacionalnog parka Kozara, organizuju se pješačke ture uz pratnju iskusnih vodiča.

Biciklizam na Kozari
Za više informacija posjetite link ovdje…
bike

Skijanje na Kozari.
Za više informacija posjetite link  ovdje…

bajz

BIKERS FRIENDLYBIKERS FRIENDLY